Dakar etapa č.9 - Loprais odstupuje...

11.01.2012 07:46

Loprais měl nehodu a z Dakaru odstoupil

 

Aleš Loprais skončil na Rallye Dakar, v 9. etapě měl nehodu. Aleš Loprais odstoupil z Rallye Dakar. V desáté etapě měl jezdec Tatry nehodu, při které se jeho kamion ocitl na střeše. Posádka vyvázla bez zranění, ale v soutěži už nebude pokračovat. Loprais byl po osmi etapách průběžně druhý. Loprais havaroval na 374. kilometru nejdelší rychlostní zkoušky letošního ročníku Rallye Dakar při přejezdu mezi dvěma měřenými úseky. K posádce, kterou kromě Lopraise tvoří ještě Petr Almáši a Michal Ernst, vyrazila doprovodná Tatra. Podle webu pořadatelů přiletěl na místo vrtulník a dopravil jezdce do cílového bivaku k ošetření. Všichni by měli být v pořádku. Nehoda se stala přesně na den Lopraisových 32. narozenin, pouhý den po etapovém vítězství.  

Devátou etapu ovládly kamiony Iveco: zvítězil Ital Miki Biasion před Nizozemci Hansem Staceym a Gerardem De Rooyem, který si upevnil vedení v celkové klasifikaci.  

Mezi motocykly se na první místo vrátil Francouz Cyril Després, přestože dostal patnáctiminutovou penalizaci. Trest ale dostal i dosavadní lídr Španěl Marc Coma. Etapu tak vyhrál Portugalec Helder Rodriguez. Jan Veselý dojel na 84. místě, průběžně je dvaasedmdesátý. 

V kategorii automobilů vede stále Francouz Stéphan Peterhansel. Kvůli mechanickým problémům svého hummeru odstoupil z Dakaru loňský vítěz Násir Attíja z Kataru. Devátou etapu vyhrál letos poprvé Američan Robby Gordon. 

 

Devátá etapa 34. ročníku Rallye Dakar zavedla jezdce z chilské Antofagosty do Iquique. Měřený úsek byl tentokrát rozdělený tzv. neutralizační zónou do dvou odlišných fází. Ze začátku etapy jezdci projížděli krásnými kaňony, později dostali možnost zabrodit si ve zvlášť jemném písku feš-feš. Oč byla druhá část dne jednodušší na jízdu, o to složitější byla na navigaci. Krajina, kterou startovní pole projíždělo, byla totiž bez jakýchkoliv orientačních bodů. Na závěr čekala účastníky sladká odměna: z minulého ročníku Dakaru už známý, téměř tříkilometrový prudký sjezd k Tichému oceánu do cíle etapy v Iquique. Průměr klesání činí 32 procent. Pasáž je tak samozřejmě nejvíc náročná na brzdy. Spojovací úsek etapy měřil pouhých devět kilometrů, ten měřený úsek i neutralizovanou zónou 556 kilometrů.

Ještě dlouho do noci a před startem dnešní etapy se probírala kontroverzní situace z 8. dne. Připomeňme, že ke sporné situaci došlo hned na desátém kilometru, kde sedmička jezdců vjela do koryta řeky a zapadla do hlubokého bahna. Nejvíc postiženými byla dvojice Despres, Gonçalves, menší problémy (rychleji se z pasti dostali) ale měli i Rodrigues, Farrés Güell, Ullevalseter a Casteu. Pořadatelé mezi tyto jezdce započítali i samotného Comu, ačkoli ten sám potvrdil, že se kritickému úseku se šťastně vyhnul. Po dojezdu etapy nastal v bivaku chaos. Nejprve si začal stěžovat sám Despres, pak se do rozvášněné debaty pustili i další. Výsledkem nakonec bylo, že organizátoři Despresovi a dalším podstatně snížili jejich ztrátu v etapových výsledcích. Na logickou otázku, podle jakého klíče postupovali, když každému jezdci ubrali jiný časový úsek, jeden z rozhodčích uvedl, že "dedukcí". Což vzbudilo další vášně. Rozhořčený byl i Coma, který tímto problematickým rozhodnutím ztratil nejvíc, ale nakonec se situace uklidnila. Despres tedy nakonec na Comu v celkovém hodnocení před 9. etapou ztrácel přijatelných 1:26 min. Lakonicky všechno komentoval Hélder Rodrigues. „Já jsem rád, že jsem udržel své třetí místo celkově, takže si na nic stěžovat nehodlám,“ řekl Portugalec, tovární jezdec Yamahy, který měl podle původních výsledků 8. etapy v průběžném pořadí Dakaru ztrátu na vedoucího Comu 51:37 min., ale po rozhodnutí jury už to činí jen 49:01 min.

 

Rallye Dakar - 9. etapa: Antofagasta - Iquique (565 km/556 km měřený úsek):

Automobily: 1. Gordon, Campbell (USA/Hummer) 4:35:21, 2. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) -1:38, 3. Roma, Périn (Šp, Fr./Mini) -8:37 

Průběžné pořadí: 1. Peterhansel, Cottret 24:41:14, 2. Gordon, Campbell -5:58, 3. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./Mini) -16:49 

Motocykly: 1. Rodrigues (Portug./Yamaha) 5:16:17, 2. Després (Fr./KTM) -3:16, 3. Svitko (SR/KTM) -4:35, ...84. Veselý (ČR/Yamaha) -2:25:08

Průběžné pořadí: 1. Després 24:45:17, 2. Coma (Šp./KTM) -2:28, 3. Rodrigues (Portug./Yamaha) , 6. 32 SVITKO (SVK) KTM-44:19, ...72. Veselý -12:41:51

Čtyřkolky: 1. A. Patronelli 6:21:18, 2. M. Patronelli -1:02, 3. Maffei (všichni Arg./Yamaha) -44:07 

Průběžné pořadí: 1. A. Patronelli 35:06:21, 2. M. Patronelli -1:19:59, 3. Maffei -1:50:12 

Kamiony: 1. Biasion (It./Iveco) 5:29:02, 2. Stacey -20, 3. De Rooy (oba Niz./Iveco) -54 

Průběžné pořadí: 1. De Rooy 28:43:59, 2. Stacey -47:32, 3. Ardavičius (Rus./Kamaz) -1:06:40

 

 

Zpět